"Πράσινη πρωτοβουλία" ανακύκλωσης συσκευών

Η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην προστασία του περιβάλλοντος και η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ως η κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών δεν θα μπορούσε να μην έχει ενεργό ρόλο στη διάδοση και τη συνεχή υποστήριξή της. Κάτι που έγινε πράξη με την «Πράσινη Πρωτοβουλία» της. 

Η εταιρεία ξεκίνησε πρώτη την ανακύκλωση των παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών τον Απρίλιο του 2008 με τη θερμή συμμετοχή τόσο των καταναλωτών όσο και άλλων φορέων, όπως μεγάλες επιχειρήσεις, δήμοι και σχολεία.
  
Σε συνεργασία με την εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., που είναι και ο επίσημος φορέας για την ανακύκλωση συσκευών, και βέβαια με τη συμμετοχή του κόσμου, η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ έχει ανακυκλώσει έως σήμερα περισσότερες από 748.000 συσκευές συνολικού βάρους μεγαλύτερο των 12.780 τόνων. 

Μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης συσκευών είναι:

  • Η αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
  • Η κατάλληλη αποσυναρμολόγηση των παλιών συσκευών και η διάθεση των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη για να κατασκευαστεί κάτι καινούριο.
  • Η μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων που χρειάζονται για την παραγωγή ρεύματος αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός πως οι παλιές και ενεργοβόρες συσκευές μπορεί να καταναλώνουν 2 ή 3 φορές περισσότερο ρεύμα από ότι για παράδειγμα οι νέες συσκευές ενεργειακής κλάσης Α.
  • Η μείωση των εξόδων του σπιτιού με την αντικατάσταση των συσκευών που ανακυκλώνονται με άλλες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Στην ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ μπορεί κανείς να ανακυκλώσει:

  • Με τον ειδικό κάδο ανακύκλωσης συσκευών που βρίσκεται στα καταστήματα, οι καταναλωτές μπορούν να ανακυκλώσουν οποιαδήποτε συσκευή χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια αγορά.
  • Με την αγορά νέας συσκευής προς αντικατάσταση κάποιας παλαιάς και ενεργοβόρας καθώς την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται η παράδοση κατ’ οίκον, οι άνθρωποι της εταιρείας μαζεύουν δωρεάν την παλιά συσκευή και την ανακυκλώνουν.
  • Με κατ’ οίκον παραλαβή μεγάλων συσκευών (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, κλιματιστικά και τηλεοράσεις), χωρίς χρέωση ή απαίτηση αγοράς καινούριου προϊόντος. Προϋπόθεση για την παραλαβή μεγάλων συσκευών από τον χώρο του πελάτη είναι: ο πελάτης να επισκεπτεί ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή να καλέσει στο τηλεφωνικό κέντρο (210 2899 999) και να ζητήσει την αντίστοιχη υπηρεσία: "Ανακύκλωση συσκευών". Στην περίπτωση που το προϊόν είναι ψυγείο, θα πρέπει να έχει αποσυνδεθεί εγκαίρως από το ρεύμα, ώστε να έχει λιώσει ο πάγος, και να έχει καθαριστεί από τα τρόφιμα. Αν είναι κουζίνα ή πλυντήριο, θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί και τέλος να είναι καθαρές. Η αποκομιδή τους θα πρέπει να γίνει από προσβάσιμο χώρο και στις περιπτώσεις που απαιτείται η χρήση γερανού για την παραλαβή μίας συσκευής (π.χ. ψυγείο ντουλάπα), θα πρέπει να το έχει γνωστοποιήσει ο πελάτης στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους της Κωτσόβολος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης επωμίζεται το κόστος του γερανού. Εξαιρείται η περίπτωση που γίνεται παράλληλη παράδοση νέας συσκευής με τη χρήση γερανού.
Πολύ συχνά δίνονται επιπλέον κίνητρα από την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ για την αντικατάσταση συσκευών για την ενθάρρυνση των καταναλωτών που επιθυμούν να ανακυκλώσουν, όπως ειδικές προωθητικές ενέργειες ή η Ενέργεια "Second Home - Δεύτερο σπίτι για τη συσκευή που δεν χρειάζεσαι".  
.